2009. október 15., csütörtök

Segítség ideiglenes befogadóknak

Két ideilenesen nálunk állomásozva gyógyuló, szocializálódó vizsla között felmerült a kérdés, miként lehetne a tapasztalatainkat más ideiglenes befogadók javára fordítani, segítséget nyújtva nekik ezzel, valamint a Futrinka kutyái közül még többet családba juttatni. Így megszületett az ideiglenes befogadók "kézikönyve", amit könyvnek nevezni túlzással sem lehet, ám a legfontosabbakat azért tartalmazza.







Az ideiglenes befogadásról

Tanácsok, tapasztalatok és olyan dolgok, amelyek kötelezők és örökérvényűek



Hogy pontosan értsd mit is teszel: ideiglenesen Magadhoz vettél egy kutyát Tárnokról.
Az ő üres kennelébe olyan utód kerül majd, aki az ország valamelyik gyepmesteri telepéről (általában altatás elől) menekült, vagy olyan „gazdától”. A gyepmesteri telepen felszabadul egy hely, ahova majd vagy utcáról befogott, vagy gazda által leadott kutya kerül. Így Te ezzel az elhatározásoddal három életnek adtál esélyt!
Az utolsó mondatot ne felejtsd, majd az örökbeadás pillanatában sem, amikor pityeregni lenne kedved!

Nem tudjuk megjósolni, hogy meddig marad nálad a kutya. A szervezet tagjai hirdetik, állandó gazdit keresnek, lehetséges örökbefogadók alkalmasságát ellenőrzik, ám sok esetben így is hónapok telnek el, míg a megfelelő gazdát sikerül megtalálni.
Az ideiglenes befogadás nagy felelősség és lelki teher is, de ha végiggondolod, nagyon nemes cselekedet.

Néhány szó arról, amire kiemelten figyelni kell:

1) Érvényes oltási könyv mindig tartozik a kutyához, már akkor meg kell kapnod, amikor az állatot átveszed! Ebben ellenőrizni kell a következőket: chip, kombinált és veszettség elleni oltások megléte; féreghajtó. Ez utóbbi saját, a családod, gyermekeid és esetlegesen már meglévő állataid érdekében is fontos

2) Ha az eben nincs kullancs-bolha elleni nyakörv, azt a lehető leghamarabb pótolni kell, mert ez nagyban csökkenti a gyakran halálos kullancsfertőzések kockázatát! A nyakörvtől, bolha- és kullancsirtó cseppektől csak rendkívüli esetekben lehet eltekinteni. Ilyen kizáró okok:
· a kölyökkor eleje,
· valamilyen súlyos betegség,
· legyengült immunrendszer,
· esetleg egyéb kizáró ok, de ezekről tájékoztatást kapsz az egyesülettől, vagy az állatorvostól.
Amíg nem lehet ezeket a nyakörveket, cseppeket használni addig fokozottan kell a kutyát figyelni, lehetőség szerint minden séta után át kell vizsgálni, nincs-e benne kullancs, esetleg bolha, vagy egyéb kártevő.
Sajnos ma már odajutott „szép zöld” világunk, hogy egy egyszerű szúnyogcsípéstől is komoly fertőzéseket, esetleg alig észrevehető – bőr alatt – tenyésző férgeket szerezhet kutyánk, macskánk, egyéb kis kedvencünk, de akár mi is!
Ezekről többet tudhatsz meg a http://kutyabajok.blogspot.com/. oldalon, vagy az állatorvostól.

3) Mivel a kutya nem tudja, hogy csak ideiglenesen lesz nálatok, hosszabb-rövidebb ideig, ezért már a hazaérkezés pillanatában ki kell jelölni a helyét, ahol senki nem háborgatja, és Ti sem nevelitek.
Tilos és rendkívül káros a kutyát a saját kijelölt vackán háborgatni.
4) Kapjon saját etető, valamint itató tálat. A rendszeresség, úgy az etetésben, mint a sétákban a beilleszkedést és a szobatisztaság megszokását segítik elő.

5) Ha a kutyán bármilyen betegségre utaló jelet, elváltozást észlelsz (ide értendő a vizelet, széklet megváltozása is), az egyesületet azonnal értesítened kell, és az ő útmutatásuk alapján, velük egyeztetve fordulj orvoshoz. Az orvos lehet a hozzád legközelebb eső rendelő, a saját választott állatorvosod, vagy Futrinkával szerződött partner.
Számlát mindig kérj! A számlán szerepelnie kell:
Név: Futrinka Egyesület
Cím:
Adószám:

6) Az orvos utasításait pontosan kövesd! Az előre egyeztetett rendelőlátogatásokhoz kérhetsz segítséget, különösen akkor, ha nem rendelkezel saját gépkocsival, az állat mozgásképtelen, műtéti beavatkozásnál, egyedül nem tudod szállítani, nem tud „tömegközlekedni” stb.

7) Minden állatorvosi ellátásról számolj be az illetékesnek. Ez a Te érdeked is! (Gelen elérhetőségei:)

8) Soha-soha ne sétáltasd a gondjaidra bízott kutyát póráz nélkül! Természetesen a zárt területen, kutyafuttatókon, bekerített nagy kertben nyugodtan engedd el. Elengedheted a többször tesztelt megbízható, behívó és egyéb parancsot készségesen teljesítő kutyát is, de mindig tartsd szemmel!
Ha mégis elveszne vagy megszökne, azonnal, késedelem nélkül szólj az egyesület elnökének, valamint a fajtamentődnek, vagy bárkinek az egyesületből, akit utolérsz.
Add meg az eltűnés pontos helyét idejét, körülményeit!

9) Ha a körülményeid megváltoznak, lakásfelújítás, nyaralás, stb. esetleg végleg meg kell válnod védencedtől, mihamarabb jelezd, hogy az egyesületnek legyen ideje megfelelő megoldást találni

10) Ha védenceddel „szerelembe estetek egymással” és megtartanád (örökbe fogadnád), azt mihamarabb jelezd az egyesület felé, mert akkor nem hirdetik tovább.


A végleges örökbefogadás előtt még egyszer gondold végig: egy ideiglenesen nálad lévő kutya másik háromnak ad esélyt az élethez. Te kaphatsz új „ideiglenes” kedvencet – A MÁSIK HÁROM KUTYA NEM BIZTOS, HOGY KAP MÉG EGY ESÉLYT!
Új kutya, új kihívást jelent és újabb örömöket okoz Neked és családodnak (ahány kutya, annyi jellem, annyi új egyéniség. Mindegyik tartogat meglepetéseket, még azoknak is, akik már több száz vizslát ismertek meg).




Tanácsokat, tapasztalatokat, bőven olvashatsz „Fórumon” (http://kutya.netboard.hu). Az egyesület tagjai, elnöke és a fajtamentés-vezető is segít annak eldöntésében, hogy mely tanácsok jók és melyek nem. Ha bármiben bizonytalan vagy, fordulj bátran az Egyesülethez.

Néhány kérés, tőlünk hozzád:

Miután a kutya nem csak gyógyulni, hanem és a legtöbb esetben szocializálódni van nálad, vagy egyszerűen csak azért, mert vállaltad, így a végleges örökbeadást nagyban elősegítik az állat nálad frissen szerzett tudása, illetve a te megfigyeléseid. Oszd meg ezeket a tapasztalatokat azokkal, akik mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb gazdát kaphassa, illetve hogy a végleges gazdi is „mindent” tudjon az új jövevényről.

Mik lehetnek ezek a megfigyelések? Minden kutya egy külön egyéniség. Mindegyiknek megvannak a saját rigolyái. Ez akkor is így van, ha kölyökként kerül hozzád és Te neveled fel. A „kidobott, befogadott, megmentett” kutyáknak pedig már komoly előéletük van, amire gondozásba, illetve hozzád kerülnek.
Vannak szokásaik, amelyekre rászoktatták őket, a rossz tartás miatt szoktak rá, vagy egyszerűen csak megszokták. Ezek között vannak jók, hasznosak, de akadnak rosszak is. És sajnos ebből van több!

És itt jössz Te! Neked kell a kutyáról lehető legtöbb információt begyűjtened:
- milyen a viszonya más kutyákkal, azonos vagy ellenkező neműekkel, egyéb állatokkal, pl. macskával, esetleg madarakkal;
- hogy viselkedik idegen emberekkel, férfiakkal, nőkkel, gyerekekkel;
- az utcán séta közben hajlamos-e „szedegetni, legelészni”;
- fél-e valamitől, ha igen, mitől;
- hogy viszonyul a lépcsőhöz, lifthez, járólaphoz, parkettához (láttunk már olyan kutyát, aki ezek közül semmit sem ismert, úgy kellett rávenni, hogy a lépcsőházba bejöjjön);
- rágcsál-e, ha igen, érdemes kideríteni, hogy miért: unalmában, félelmében, esetleg egyéb oka van.

Megfigyeléseidről érdemes naplót vezetni, bármilyen formában (elektronikus, vagy papíralapú) és ezt majd az örökbefogadásnál továbbadni a végleges gazdának.

Ha megoldhatatlannak tűnő, súlyos, szélsőséges magatartást tapasztalsz, problémádat oszd meg velünk, hogy a legjobb tudásunk szerint tudjunk segíteni, tanácsot adni.


Akik a segítségedre vannak:
A Futrinka vezetőinek elérhetőségei:
A Futrinka állatorvosainak elérhetőségei:
A Futrinka tagjainak elérhetőségei:

Az ideiglenes befogadás előtt érdemes átgondolni a következőket:
Az otthoni kutyád (már ha van), milyen habitusú, nemű, hogy viszonyul más kutyákhoz? Hol van a tűréshatára, mennyire féltékeny, agresszív, stb.? Javasolnám az ellenkező nemű védenc választását.
Ha van rá lehetőség, még ivartalanítás előtt töltsön egy-két napot veletek, hiszen az első találkozás, közvetlenül műtét után nem túl szerencsés, főleg ha van otthon egy „állandó” kutya is. Egyiküknek fáj mindenhol és élni sincs kedve, a másik pedig menne barátkozni, ismerkedni.
Ha az új jövevény valóban "sanyarú sorsú" volt, akkor sem kell babusgatni, nem kell többet engedni neki sem, mint az „állandó saját” kutyánknak! Viszonylag gyorsan felejtenek és hamar megszokják a jót. Természetesen hagyni kell időt a környezet megismerésére, beilleszkedésre, de első percben el kell kezdeni megismertetni vele a házi szabályokat. Az első perctől oda kell figyelni, mert a fejünkre nő pikk-pakk.
Ne felejtsd az állandó, és az ideiglenesen nálad lévő kutyát ugyanazok a jogok illetik meg, és ugyanazok a kötelességeik is! Így megmarad a jó viszony közted és a saját kutyád között, és a kialakul a megfelelő kapcsolat az „ideiglenes” és az „állandó” között. A te életed is egyszerűbbé válik, nem kell azon gondolkoznod, hogy mit melyiknek engedtem meg, és melyiknek tiltottam!

És a legfontosabb tanács a végére – bár lehet, hogy nem is tanács, hanem kötelező érvényű dolog:

KÖVETKEZETESSÉG

És ez nem csak a kutyára vonatkozik, hanem saját magadra is.


Tudod: Egy ideiglenes kutya három másiknak esély!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése