2009. október 4., vasárnap

Albin baba, ki mára Koppány lett







Ragyogó nyári reggelen jött a telefon. A hívó az egyik tag a Futrinka egyesülettől. Kérdése roppant rövid, ám lényegre törő. "Lenne kedved babázni?" Döbbenten hallgatok, majd csendesen, ám lányos zavaromnak hála, enyhén hápogva kacsa módra kifejtem, hogy mostanság szülni nem készülök, vagy legalábbis nem tudok róla. Szinte megkönnyebbülve lélegeztem fel, mikor kiderült, vizsla babázni kéne. Méghozzá gyorsan. Albin babát valaki hazavitte. Otthon aztán pár nap leforgása alatt kiderült, ez nem jó döntés volt. A "problémát" felkarolta egy, korábban a Futrinkától már spánielt örökbefogadó hölgy. Természetesen két pici gyerek mellett, egy panel sokadik emeletén ez valóban csak ideiglenes megoldás volt, így nekem semmi más dolgom nincsen, mint egy pár apróság elintézése. Mik is ezek? Tóbiás és Bagira a két macsek szállító boxba költözött Plútó szintén kocsiba és huss, mindenki robogott az állatorvoshoz. Ott elegánsan elmeséltem, hogy inci-finci, még oltásokkal sem rendelkező kisvizsla érkezik hozzánk, így legyen kedves mindenkit megvizsgálni, nehogy az apróság elkapjon valamit, ami a fiatal szervezetnek igencsak komoly, olykor végzetes erőpróba lenne. Az "állatkertem" felkészítse után már "csak" Albin baba elszállítását kellett megoldani. Rekkenő nyári hőségben 250km-t kell utaznia. Nekem a dupláját. A stramm kis legényke torka szakadtából visította végig az utat. Szegénynek nem volt szerencséje, hiszen még kedvenc doki bácsimat is meglátogattuk, mielőtt végleg beköltözhetett volna hozzánk. Erős szervezet, sokat kibírt már, ezt az erőpróbát is megugrotta. Albin ekkor, az első oltását kapta, pedig már 3 hónapos volt. (az első oltás 6 hetesen lenne időszerű) Egy oltás, nem oltás, ahhoz, hogy valóban védett legyen, 4 oltás kell, 2 heti ismétléssel. Itthon osztottunk-szoroztunk, és kiderült, ő bizony 5 hónapos lesz mire teljes biztonsággal, mindenféle betegség ellen felvértezve utcára teheti a lábát. Márpedig ember legyen a talpán aki egy fejlődésben lévő, mindenre kíváncsi, folyton izgő-mozgó szőrgombócot a lakásba tud zárni ennyi időre. Megszületett a terv! Albin sétál majd, ismerkedik a szagokkal, színekkel, emberekkel, zajokkal, mint minden más normális előélettel rendelkező kölyökkutya, de mindezt nem a földről tapasztalja meg, hanem hordozóból. Fullasztó nyár, tikkasztó hőség, Albin baba hordozóba becsüccs és napi háromszori ismerkedés a világgal, míg Plútó sétál. Mire az utolsó oltás hete eljött, "álomcsalád" is akadt számára, így 8 kg-os terhem beköltözött egy kertesházba. A gazdik pedig nem csak nagyszerűek, de még a Futrinka egyesület maréknyi csapatához is csatlakoztak.
Ideiglenes pályafutásom első és ezeddig utolsó kanja Albin baba volt, hiszen Plútó, a saját kutyánk is kan és belharcot nem szeretnék, ami azonos neműeknél elég gyakori. Plútó poziciója megkérdőjelezhetetlen a családban. Javaslom mindenkinek, ki ilyen szép és nemes feladatra adja fejét, hogy ezt mérlegelje alaposan! Persze a baba ebek kivételek, mert kölyök szagúak és ettől gyakorlatilag sérthetetlenek.
Azoknak pedig, kik kölyökkutyát készülnek magukhoz venni, egy jótanáccsal szolgálnék. Ha az ember szeretné a lakását és a benne található értékeit megőrizni a "rágós" pár hónapban, célszerű nem csak minden mozdíthatót elpakolni, vezetékeket eldugdosni, de nem árt némi szárított disznófül és pacal beszerzése sem. A megfelelően lefárasztott, kiskutyákat célszerű ilyenekkel ellátni a magányos óráikhoz. Jobb, mint ha ők keresnének maguknak unaloműző rágókát, mert ők nem csak keresnek, de garantáltan találnak is.
Velük kapcsolatban a szobatisztaságra nevelés nagy kérdés még, de erről egy kicsivel később írok majd.

1 megjegyzés:

  1. Most találtam ide, és nagyon örülök, hogy írtál rólunk. Koppány majdnem 30 kiló, egy óriás, nagyon kedves, ugrálós, nyalós, bohóc kamaszvizsla. Puszilunk, és nagyon köszönjük, hogy vigyáztál rá.

    VálaszTörlés