2009. október 9., péntek

Bajnóca, aki Bíbor és csillagszemű




Bajnóca hosszas és kitartó kezelései ellenére csúnyán köhögött. Többszöri orvosi vizsgálatok, újabb és újabb gyógyszerek sem segítettek a problémán. Voltaképpen csak azért került hozzánk, hogy meggyógyuljon. Ekkoriban volt már gazdijelöltje, egy kedves fiatal pár. Ők meg is látogatták Bajnócát a Futrinka utcai egyesület "kutya paradicsomában", ám mindaddig nem vehették magukhoz, míg fel nem gyógyul és át nem esik az ivartalanításon. Bajnóca leendő gazdáinak volt egy vizslájuk már ekkoriban, ki Rozsdás névre hallgatott. Kérésükre Bajnóca, Bíbor névre keresztelkedett.

A nálunk ideiglenesező korábbi vizslák vagy baba korúak, vagy felnőttek voltak. Bíbor a maga 11 hónapjával a kamaszkor végén, a fiatal felnőttkor küszöbén állt. Egy papucsom és ruhám bánta figyelmetlenségemet, hisz a kisasszony rágókás korszakát élte még. Gyorsan tanultam a hibámból, így magányos óráiban szárított disznófül valamint pacal próbálta meg a további rongálásokat megakadályozni.

Őszintén állíthatom, hogy nemcsak minden vizslánkat szerettük, de mindegyiket másért. Bíbort az eszéért. Természetes, hogy egy fiatal kutya gyorsan, könnyen tanul, ám ő fantasztikusan inteligensnek bizonyult. Ragaszkodó természetének és figyelmének hála, már a harmadik közös napunkon póráz nélkül szaladgálhatott -biztonságos helyen-! Behívása semmilyen gondot nem jelentett. Boldogan, örömmel teljesítette a kéréseket is. Kiváló idegrendszerének hála a forgalmas városrészek sem rémisztették, így a gyalogátkelőhelyek szabályainak elsajátítása is meglehetősen gyorsan ment neki. Igényelte nem csak a játékot, törődést, de a tanulást is. Okos szemeivel nézte-nézte az embert, és kölyök módra ráncolódó homlokán ott ült a kérés: találj ki valamit! Ő volt az első, és ezeddig az utolsó kutyánk, aki ha valamit 2-3 próba alatt nem értett meg, élnem kellett a gyanúval, hogy én magyarázok rosszul. És valóban! Új koncepcióval máris megértett mindent!

A leendő családdal mindvégig telefonon és emailban tartottuk a kapcsolatot, olykor képes beszámolók formájában. Bíbor a köhögésből viszonylag gyorsan gyógyult, így a műtét sem váratott sokat magára. Az operációt követő 6. napon pedig már a gazdik szerető karjaiban volt.
Ha pedig valaki jártában-keltében találkozik egy vizslával, kinek mindkét gyönyörű barna szemében, a koromfekete pupillája körül egy-egy csillogó, szabályos szürke csillag látszik, az minden bizonnyal Bíborral futott össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése